top of page

Voetgangersonderzoek Leuven

KULEUVEN & VUB

Parallel aan de studie van VECTRIS rond de invoering van het verkeerscirculatieplan in Leuven, werd door studenten Joachim Brughmans en Elli Wambacq in zowel 2016 als in 2017 de camerabeelden van de voetgangerstellingen geanalyseerd.

Beide studenten geografie bestudeerden hierbij de verschillende aspecten van de voetgangers, gaande van tijdstip van verplaatsing en voetgangersdichtheid tot geslacht en vrijheid van kinderen. Enkele belangrijke conclusies zijn dat het circulatieplan voor een stijging van de voetgangersstromen heeft gezorgd. Dat er een groot effect is als het regent. Dat voetgangers een dominantere plaats innemen in de autoluwste straten. Dat er een toename is van het aantal kinderen dat zich zelfstandig verplaatsen. En ten slotte dat niet enkel het weghalen van auto's zal zorgen voor een toename van voetgangersstromen, maar dat ook aantrekkelijkheid en comfort hierop een invloed hebben.

Volledige rapport 2017 is hier te vinden, alsook de samenvatting.

Artikel in Nieuwsblad en ROBtv zijn hier te vinden.

bottom of page